Česta pitanja roditelja

1. Plivaju li bebe zaista?

Izraz “plivanje beba“ nije baš pravilan, zato jer bebe još ne mogu naučiti plivati. Na tečaju izvodimo posebni oblik vježbica, koje pozitivno utječu na zdrav tjelesni, psihički, motorički i socijalni razvoj djeteta. Izvodi se isključivo uz kontaktnu osobu, najčešće sa jednim od roditelja i obuhvaća djecu od četvrtog mjeseca do četvrte godine starosti.

2. Zašto vježbamo s bebama u vodi i koje su prednosti ranog uključivanja u te vježbice?

Plivanje je gibanje koje je drugačije od svakodnevnih fizičkih aktivnosti, kao što su: hodanje,trčanje, puzanje, penjanje… Gibanja u vodi čovjek nauči relativno brzo, a proces učenja plivačke tehnike, koja nam omogućuje da se u vodi gibamo duže vremena, je srazmjerno dug. Zato je potrebno s učenjem plivanja početi dovoljno rano, ali tek kada je djetetov organizm optimalno razvijen za savladavanje zahtjevnijih pokreta.
Za usvajanje nekog motoričkog pokreta ili sklopa pokreta je potreban veliki broj ponavljanja (u iznimnim primjerima čak i do 8 000 puta). Voda zbog svojih osobitosti (oko 800 puta veća gustoća od zraka) predstavlja za ljude poseban okoliš. Zato je potrebno prilagoditi se gibanju u njoj. Novorođenčadi i dojenčadi taj okoliš nije nepoznat, naime u maternici su bili zaštitno utopljeni u toplu tekućinu. Nakon porođaja do 6. mjeseca dojenčad većinom leži, postupno se počinje okretati i primjećivati predmete, zatim znaju sjediti, s 9 mjeseci pužu, do prve godine prohodaju.
Tokom šetnje samo leže ili sjede. Leach P. (1991) zaključuje da želja za samostalnim gibanjem kod dojenčadi raste iz dana u dan. Zato smo djetetu omogućili gibanje u vodi, u toplom ugodnom vodenom okolišu, gdje može opustiti sve djelove tijela a pri tome je samostalan u trodimenzionalnom gibanju, što na suhom još dugo neće biti. S takvim načinom ranog plivanja djetetu omogućujemo da prijeđe iz faze pasivnog ležanja u fazu aktivnog gibanja.

3. Tko, gdje i kada organizira vježbe u vodi za dojenčad i mališane po FREDS SWIM ACADEMY programu?

Plivački klub Natator jedini je u Zagrebu ovlašteni izvoditelj programa po FREDS SWIM ACADEMY metode. Vježbe su organizirane u homogenim grupama na nekoliko lokacija u Zagrebu: u tjednu od 16: 30 – 20:30 sati u Centar Mali dom, Baštijanova 1 d (križanje sa Selskom ulicom); subotom od 14 – 17 sati i nedjeljom od 16 – 17 sati na Zimskom plivalištu Mladost (Daničićeva), subotom od 11 – 12 sati na Sportskom parku Mladost, Jarunska 5,te na SRC Svetice (Maksimirska cesta 126): srijedom od 09:00-10:00h, četvrtkom od 16:00-17:00h, subotom od 07:00-09.00h I nedjeljom od 10:00-12:00h
Voditelj programa je Ana Sršen, a sve informacije o tečaju (kad je početak, satnica, cijena, uvodna predavanja, možete dobiti na tel; 091/3030891 ili na www.plivanjemalisana.com

4. Možete li mi predstaviti program plivanja za bebe?

FREDS SWIM ACADEMY je od 1986. uključena u istraživanje ranog razvoja djece. Sa SWIMTRAINERIMA za dojenčad i djecu razvila se je metoda učenja koja je primjerena za svaku starosnu skupinu. Dojenčad i djecu učimo po trostupanjskom programu plivanja koja vodi do pravilne tehnike plivanja. Tri obruča zajednički predstavljaju sistem učenja plivanja pri kojem se primjereno djetetovom uzrastu i njegovom napredovanju u plivanju smanjuje uzgon u obručima.
SWIMTRAINER je poseban obruč za plivanje koji je u zadnjem djelu otvoren, a u unutrašnjosti obruča ima trbušasti dio na kojem dijete leži, zakopčano je sigurnosnim pojasevima tako da dijete nikako ne može skliznuti iz obruča. Dijete je u optimalnom trbušnom položaju. Fredov obruč za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje, svaki sigurnosni pojas i trbušni dio se također mogu napuhati. U uporabi su tri veličine SWIMTRAINERA: crveni, narančasti i žuti.

5. Je li baš nužno da roditelj bude s bebom u bazenu?

Nije obavezno da samo roditelji plivaju s bebama. S njima može biti bilo koja kontaktna osoba na koju su se navikli, u koju imaju povjerenja. Istina je da smo iz vlastitog iskustva vidjeli da su bebe najradije u bazenu sa svojim roditeljima i da su tada najveselije i najmotiviranije.

6. Oboljevaju li češće bebe koje plivaju?

Dr.Lili Ahrend, znanstvenica na Visokoj sportskoj školi u Kolnu (Njemačka), je istraživanjem došla do podatka da oboljevanje djece koja pohađaju vježbe u vodi nije veće od one djece koja ga ne pohađaju.

7. Mogu li se i djeca s teškoćama u razvoju uključiti u program?

Za djecu s teškoćama u razvoju plivanje je idealna prilika za druženje i igru s roditeljima u vodi. Takva djeca trebaju više sigurnosti i zaštite koju im u bazenu najbolje pružaju baš roditelji. U grupnim igricama svi uživaju. Molili bi Vas samo da se prije uključivanja u program savjetujete sa svojim pedijatrom ili fizijatrom, i isto tako da nam pri upisu objasnite problem svoga djeteta, kako bi eventualno neke vježbice prilagodili.

8. Što je s čistoćom i kvalitetom vode?

Što se tiče higijenskih standarda potrebno je osigurati nezagađenu vodu i pobrinuti se za čistoću bazenskih prostora i zgrade. Glavni izvor zagađivanja vode u bazenu su jedino kupači. Zbog toga je obavezno tuširanje prije ulaska u bazen. Kreme i druga sredstva za njegu tijela posrednno povećavaju mogućnost prijenosa patogenih mikroorganizama preko vode, i samim tim povećavaju upotrebu sredstava za dezinfekciju.
Kvalitetu vode u bazenu determinira pravilnik o higienskim standardima za vode u bazenu. U njemu je određeno da ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u zatvorenim bazenima ne prelazi 200/ml, a u otvorenim bazenima 1000/ml. U vodi ne smije biti koliformnih bakterija i bakterije Pseudomonas aeruginosa

9. Imam 2-godišnju djevojčicu, a moja prijateljica 5-to mjesečnog dječačića. Možemo li dolaziti na vježbe u istom terminu?

Vježbe u vodi se izvode u homogenim grupama djece i to tako da su djeca u grupi podjeljena po starosti (4-8mj, 8-12mj, 1-2g, 2-4g, 4-7g). Tako da nažalost to dvoje djece ne može pohađati istu grupu.

10. Trebamo li kupiti Fredov obruč prije tečaja tako da bebu priviknemo na njega kod kuće?

Bilo bi dobro da ga kupite, ali nije nužno, na vježbama će se upoznati sa njime, a Vas ćemo upoznati sa pravilnim oblačenjem, držanjem i pravilnim gibanjem.

11. Jesu li obavezne neoprenske hlačice?

Neoprenske hlačice nisu obavezne, ali su poželjne, zato što ne propuštaju izlučene tekućine i zadržavaju toplinu. Umjesto neoprenskih hlačica možete koristiti i jednokratne pelene za vodu, ali one ne zadržavaju toplinu.

12. Koliko puta tjedno se održavaju vježbe u vodi?

Vježbe se održavaju 1 put tjedno, vikendom.

13. Moramo li kupiti obruče i ostale rekvizite?

Kod nas na našim vježbicama koristite naše rekvizite, zato nemorate ništa kupovati. Na našoj internet stranici možete vidjeti cijelu ponudu FSA rekvizita, pa ako želite možete ih naručiti.

14. Je li uvodno predavanje namjenjeno samo roditeljima?

Da, uvodno predavanje je namjenjeno samo roditeljima, i zbog velike količine informacija koje su vrlo važne treba nam Vaša potpuna koncentracija, i zato Vas još jednom molimo da dođete bez djece.

15. Kakvi obruči postoje?

Swimtrainer (FREDOV OBRUČ ZA PLIVANJE) je poseban obruč za plivanje koji je u zadnjem djelu otvoren, a u unutrašnjosti obruča ima trbušasti dio na kojem dijete leži, zakopčano je sigurnosnim pojasevima tako da dijete nikako ne može skliznuti iz obruča. Dijete je u optimalnom trbušnom položaju. Fredov obruč za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje, svaki sigurnosni pojs i trbušni dio se također mogu napuhati. U upotrebi su tri veličine Fredovih obruča za plivanje : crveni, narančasti i žuti.

Crveni Fredov obruč

je među svim obručima najveći te ima najveću stabilnost i uzgon. Zbog toga daje zadovoljavajuću potporu koju dijete treba pri navikavanju na vodu i pri učenju pravilnog gibanja nogu. Donekle smanjen prostor za gibanje ruku na tom stupnju plivanja je namijenjen da bi se dijete najprije usredotočilo na gibanje nogu. U tom prvom razdoblju gibanje rukama ima drugorazredno značenje. U vodi moramo biti u visini djeteta kako bi bili u njegovom vidnom polju i na taj način povezani s njim. Od početka podupiremo dijete tako da s jednom rukom povučemo obruč s donje strane prema sebi.

Gibanje mora biti ritmično i sljediti brzinu djetetovog gibanja. Kada je gibanje nogu pravilno automatizirano, kad dijete nekoliko metra samostalno pliva do nekog cilja i može promijeniti smijer tada možemo preći na narandžasti obruč. S narandžastim obručem nastvljamo učenje koordinacije ruku i nogu. Taj prijelaz bi trebao biti oko treće godine starosti.

Crveni obruč je idealan kao rekvizit za plivanje dijece od trećeg mjeseca do četvrte godine starosti. Uz pomoć njega se dijete nauči „žabice“, gibanje s nogama (početnici).

Narandžasti Fredov obruč

je srednje veličine s manjim uzgonom i manjom stabilnošću. Na taj način je omogućena veća sloboda gibanja. Omogućuje automatizaciju gibanja nogu i koordinaciju s gibanjem ruku. Pri tome moramo paziti na jednakomjerno gibanje s velikim gibanjima nogu i manjim gibanjima ruku. Koordinacija postepeno prelazi na stupanj automatiziranosti. Dijete prepliva više s prsnim gibanjem, mijenja smijer plivanja, okreće se te je samostalno i opušteno u vodi. Nije preporučljivo da dijete pliva na duže razdaljine.

Kada dijete nauči pravilno plivati prelazimo na žuti obruč. Narandžasti obruč je primjeren za dijecu između 2 i 6 godine starosti zbog smanjenog uzgona. S njim se dijeca nauče koordinirati gibanje ruku i nogu.

Žuti Fredov obruč

Obruč je najmanji između svih prije navedenih, s najmanjim uzgonom, stabilnošću i volumenom. Zbog toga djetetu omogućuje najveću slobodu gibanja. Na taj način dijete pliva s vlastitom snagom i tehnikom. Kada dijete može preplivati veću dužinu i sposobno je mijenjati smijer sa žutim obručem, možemo nastaviti s metodičkim postupkom. Polagano smanjujemo zapreminu zraka u vanjskom dijelu obruča. Dijete u ovakvim promijenjenim uvjetima treba plivati veće razdaljine i mijenjati smjer.

Nakon toga postupno ispuštamo zrak u unutrašnjem obruču koji služi za ujednačavanje djetetovog uzgona. S ovim postupkom se dijete u potpunosti prepusti uzgonu i pliva nakon potponog oduzimanja zraka samo s bočnim dijelovima obruča koji još uvijek sadržavaju zrak. Uloga bočnih dijelova nije noseća već psihološka. Na tom stupnju ispuštanja zraka moramo biti posebno oprezni na mirno i jednakomjerno plivanje. Kada je dijete postiglo taj stupanj znanja može se samo pobrinuti za uzgon i prestati upotrebljavati Fredov obruč.

Dijete je spremno za samostalno plivanje. Žuti obruč ima najmanji uzgon i primjeren je za dijecu od 4 do 8 godine starosti. Predstavlja metodički prijelaz prema samostalnom plivanju gdje je koordinacija rada udova postojana.

16. Kakvo gibanje želimo postići u obruču?

Cilj vježbe je samostalno gibanje: sunožni odraz-obje noge istovremeno. U crvenom obruču bebama je ograničen prostor za gibanje rukama, zato smo više usredotočeni na noge.

17. Odlučili smo se za kupovinu obruča za našu 2-godišnju djevojčicu, i molimo vas za savjet, zato što na obručima piše da je crveni od 3. mjeseca do 4. godine, a na narančastom da je od 2-6 godina. Koji obruč bi nam preporučili?

Ovisno o znanju plivanja Vašeg djeteta. Crveni obruč je najveći volumenom i ima najveći uzgon i stabilnost. Zbog toga nudi veliku potporu nesigurnom djetetu koje se još privikava na vodu i pomaže mu pri učenju sunožnog gibanja. Kada je sunožno gibanje potpuno automatizirano i dijete može samostalno prijeći nekoliko metara, vrijeme je za narančasti obruč.
Ako ste opazili da je vaše dijete samostalno i zna „žabu“ preporučamo narančasti obruč, ali ako još nije sigurno preporuka je da krenete polako u crvenom obruču.

18. Koliko sati traje tečaj?

10 sati plus jedan za nadoknadu, ako koji puta slučajno izostanete.

19. Moje dijete nosi konfekcijski broj 68, koji broj moraju biti neoprenske hlačice i je li dobro da budu jedan broj veće?

Najbolje je probati oba broja. Prije svakog sata određujemo veličinu hlačica.

20. Jesu li dobre pelene za vodu koje možemo kupiti u DM-u?

Jesu, ali ipak naša preporuka su neoprenske hlačice zbog zadržavanja topline Vaše bebe.

21. Kada završi tečaj, možemo li nastaviti u slijedećem?

Da, na kraju svakog tečaja objavimo vrijeme za nove upise,tako da stari polaznici imaju prvenstvo upisa.

22. Što je s plivanjem djece i beba u moru?

Moramo biti svjesni da se djeca puno brže hlade od odraslih. Zbog toga zadržavanje u moru mora biti kratkotrajno. Dulje zadržavanje u vodi ispod 28ºC uzrokuje brojna oboljenja. Zbog toga s djetetom provodite vrijeme u toploj vodi ili za vrlo kratko vrijeme u moru.
Preporučamo kupaća odjela iz neoprena koja zadržavaju tjelesnu toplinu i štite dijete pred vjetrom i suncem. Pomoći će Vam Fredov obruč za plivanje u kojem dijete može plivati s Vama. Na taj način ćete imati vremena za vlastitu rekreaciju i opuštanje.

23. Može li majka u bazen s menstruacijom?

Voda mora ostati čista. Ako menstrualno krvarenje nije toliko jako i tampon ga može zadržati, nema prepreke da mama ne pliva u bazenu. Možda je u tim danima bolje da uključimo tate.